Na jaren van slechte verkopen, een modernisering die niet lekker uit de verf komt en de familie Blokker die de geldkraan wil dichtdraaien, onderneemt Blokker Holding stappen.
Er komen verschillende reorganisaties en oude klassiekers moeten weer in het schap komen te liggen. Kan het concern het tij nog keren?
Meerdere bronnen rond de directie zeggen tegen De Telegraaf (€) dat er paniek is uitgebroken bij de winkelketen. De resultaten van de modernisering vallen zwaar tegen. Dat Robert Bohemen – de man achter de modernisering – tegenwoordig ‘ziek’ thuis zit, daar wil een woordvoerder niets over loslaten in de krant.
Restyling winkels Blokker
Blokker boekte verliezen van 52 miljoen euro in 2015 en 20 miljoen euro in 2014. Om het tij te keren besloot de familie Blokker om 130 miljoen euro in de verbouwing van 450 Blokker-winkels te steken en 415 miljoen euro kredietfaciliteit te verlenen.
De winkels werden omgebouwd en vorig jaar werd er diep in de buidel getast voor een tv-commercial met Hollywood-actrice Sarah Jessica Parker, bekend van Sex and the City. Het mocht niet baten.
Doordat de verkoopcijfers alsnog tegenvallen, weigert de familie Blokker volgens De Telegraaf om nog langer miljoenen te steken in het ombouwen van winkels. Zeker niet wanneer daar niet delen van het vroegere, succesvolle assortiment is terug te vinden.
De familie volgt daarmee het advies van retailconsultant Eysink Smeets op, die stelt dat Blokker mogelijk betere omzetten haalt met vertrouwde producten. Denk aan de pluizendief, groene zeep of sudderplaatjes. Hij werd door de raad van commissarissen om advies gevraagd, aldus De Telegraaf.
De hele Blokker Holding, ook Xenos, Intertoys, een Bakker, Marskramer, Big Bazar en Bart Smit, heeft het zwaar. Jaap Blokker, de grote baas van 1976 tot 2010, zag volgens De Telegraaf niets in internet. De vertrouwde winkelformule raakte in het slob en kreeg steeds meer concurrentie van internetwinkels als Alibaba, Wehkamp, Bol.com. Maar ook van Hema, Action en supermarkten met non-food afdelingen zoals Aldi.
Afgelopen week besloot het bedrijf 69 van de 190 Belgische filialen te sluiten. Al eerder werden er in Nederland in stilte tientallen winkels gesloten. Bij dochter Xenos kregen 250 medewerkers vorig jaar hun ontslag en alle Bart Smit winkels worden omgebouwd tot Intertoys-winkels, zodat Blokker nog maar één speelgoedwinkel in de markt hoeft te zetten. Want ook de speelgoedmarkt gaat zwaar gebukt onder de online concurrentie.